(اذان درمانی در محضر شیعه)
در شریعت اسلام، اذان و اقامه در امور حیاتى و اجتماعى بسیارى، جز نماز ،
مستحب میباشد ، بعضى از آنها چنین است
اذان و نوزاد
امام على علیه السلام :
هرکه برایش کودکى به دنیا آید، باید در گوش راست او اذان و درگوش چپش اقامه بگوید. این کار کودک شما را از [ شرّ ] شیطان نگه مى دارد ، و شیطان را به وحشت مى اندازد ( و از او دور مى سازد)
اذان و نازایى:
هِشام بن ابراهیم از بیمارى اش و از اینکه فرزندى برایش زاده نمى شد ، به امام رضا علیه السلام شکوه کرد ؛ امام علیه السلام به او دستور داد که با صداى بلند در منزلش اذان دهد !هشام مى گوید : این کار را کردم ، خدا بیمارى ام را زدود و فرزندانم زیاد شد.
(اذان و بیمارى)
یکى از موالى [ بندگان آزاد شده ] امام صادق علیه السلام در حالى که بیمار و بد حال بود نزد آن حضرت آمد
امام علیه السلام به او فرمود ، چه شده ، تو را رنگ پریده و بد حال مى بینیم ؟
گفت : فدایت شوم ، یک ماه است که به شدت بیمار و ناتوانم ، تب بدنم قطع نمى شود ، به هرچه رفیقان برایم توصیف کردند خود را معالجه کردم ، سودى نبخشید
امام صادق علیه السلام به او فرمود : دکمه هاى پیراهنت را بگشاى ، و سر در گریبان فرو برو اذان و اقامه بگو ، و سوره حمد را هفت مرتبه بخوان . گفت : چنین کردم ، پس گویاکه از بند رها شدم.
عَجْلُونى در کشف الخفاء از فقیه محمّد سیابا ـ به حکایت خودش ـ روایت مى کندکه ، بادى وزید و سنگ ریزهای به چشم او رفت و از بیرون آوردن آن درماند ، و دردشدیدى او را فرا گرفت ؛ چون شنید مؤذن مى گوید : «أشهد أنّ محمّداً رسول اللّه» ، آن را به زبان آورد ، پس سنگریزه فورى بیرون آمد .
اذان و معیشت
سلیمان بن مُقبل مَدْیَنى مى گوید : از امام کاظم علیه السلام پرسیدم که ، چرا مستحب است انسان ٬ هنگامى که اذان را شنید ، مانند مؤذن اذان بگوید ؛ هرچند در حال بول و غائط باشد ؟
امام علیه السلام پاسخ داد: زیرا این کار روزى (درآمد و امکانات معیشتى) را زیاد مى کند.
( اذان و سردرد)
شیخ طبرسى در «عُدّه السفر وعمده الحضر» آورده است که ، از امامان علیهم ا لسلام چنین روایت شده است : «اذان و اقامه براى رفع درد سر نوشته شده و به [ گردن ] شخص آویخته مى شود».
آگاهی مقدمه سلامتی است
(اذان و بداخلاقى)
امام صادق علیه السلام :
هر چیزى اشتهایى دارد ، و اشتهاى مرد گوشت است ، هرکه چهل روز گوشت نخورد اخلاقش بد مى شود ، و هرکه بد_اخلاق شد در گوش راستش اذان دهید.
( اذان و راندن شیطان)
سلیمان جعفرى روایت مى کند که ، شنیده است امام صادق علیه السلام مى فرمود :«در خانه ات اذان بگوى ، چه آن شیطان را مى رماند ، و براى( مصون ماندن )کودکان مستحب است.
( اذان و غول) (جن)
در دعائم الاسلام از امام على علیه السلام نقل شده که پیامبر صلى الله علیه وآله فرمود :
هنگامى که دیو وپرى شما را فریفتند به نماز اذان دهید [ و با اذان شرّ آنها را از خود دور سازید .
ابو سعید خُدرى مى گوید : پیامبر صلى الله علیه وآله فرمود : صداى مؤذن را جن و انس و چیزى نمى شنود مگر اینکه روز قیامت به نفع او شهادت مى دهد…
خطاب رُعَیْنى از قول امام مى گوید :اذان در چند مورد مستحب است : هنگام ازدحام و زیادى جنها ، در گوش انسان غمگین ، در گوش راست کودک پس از تولد ، و گفتن اقامه در گوش چپ آن ، گفتن اذان و اقامه ، پشت سر مسافر .
اذان در هنگام سَیْر پیامبر به آسمان و معراج تشریع شد ، واین تنها براى تعیین وقت نماز نبود ، این شعار اسلامى اسرار عالى و معانى باطنى عمیقى را در بردارد که بعضى از آنها را بیان کردیم……
بحار الانوار ،وسائل الشیعه