برای شناخت آن حضرت در هنگام ظهور، راههای متعددی وجود دارد که همه در کنار هم میتوانند مکمل یکدیگر باشند و ما را از دام مدعیان نجات دهند. برای نمونه چند راه را بیان میکنیم:
ایمان به حضرت مهدی و شناخت آن حضرت؛ به این معنا که انسان باید تقوا و ایمان به خدا را در روح خود تقویت کند. مؤمن باید شناخت مناسبی درباره مقام امامت پیدا کرده، اطلاعات کافی در مورد صفات و ویژگیهای معصومین و به طور خاص، ولیعصر به دست آورد. امام صادق علیهالسلام میفرماید: «کسی آن را تصدیق میکند که قبل از وقوع ندای آسمانی، به آن ایمان داشته باشد».[۱]
ظهور امام زمان همراه علایم و نشانههایی است که در صورت تحقق آن نشانهها، میتوانیم علم پیدا کنیم که آن حضرت ظهور کرده است؛ برای مثال، خروج سفیانی و فرورفتن لشگر او در سرزمین بیداء (مکانی بین مکه و مدینه) یکی از علایم ظهور و راه شناخت امام مهدی علیهالسلام است.
علایم حتمی ظهور عبارتند از : خروج سفیانی، خسف بیداء (فرورفتن در سرزمین بیداء) خروج سید یمانی، قتل نفس زکیه ، ندای آسمانی. [۲]
آن حضرت برای معرفی و شناساندن خود به مؤمنان، از امدادهای الهی مثل: نزول حضرت عیسی علیهالسلام و فرورفتن لشگر سفیانی در زمین بهره میبرد.
حرکت امام و ظهور او، حقیقت پنهانی نیست که فقط عده کمی از آن آگاهی یابند و دیگران مطلع نشوند؛ بلکه یک حرکت جهانی است و همه از جریان ظهور مطلع میشوند؛ بنابراین هرگونه ادعا، آن هم در جلسات مخفیانه و میان گروهی خاص، نمیتواند به ظهور حضرت بینجامد و مسلماً ادعا کننده، دروغگو است.
یکی دیگر از راههای شناسایی، مراجعه به علمای دین است که امام زمان، ما را به آنها ارجاع داده و فرموده است: که در دوران غیبت از آنها اطاعت کنیم. مواضع علما برضد مدعیان دروغین میتواند دلیل روشنی باشد که فرد مدعی، دروغگوست.
موضعگیری علما، یکی از حجتها و برهانهای ما در شناسایی آن حضرت است.
با توجه به معصوم بودن امام زمان، صداقت بیان و نفوذ کلام آن حضرت، هماهنگبودن دعوت او با فطرت انسانها و …، مردم بهسرعت به سمت او جذب شده، دعوت حضرتش را لبیک خواهند گفت.
محل ظهور و نقطه شروع دعوت آن حضرت، از کنار خانه خداست؛ ازاینرو اگر فردی ادعا دارد که همان مهدی موعود است، ولی دعوت خود را از جایی غیر از خانه خدا و کعبه آغاز کرد، دلیل دیگری بر کذب بودن ادعای او است.
دعوت امام به دین پیامبر اعظم(ص) و اهل بیت علیهمالسلام است و مردم را به اطاعت از قرآن و پیامبر خدا و اهل بیت دعوت میکند. اگر کسی ادعای مهدویت کرد و در دعوت خود به غیر مکتب اهل بیت علیهمالسلام فراخواند و برخلاف احکام اسلام عمل کرد، ادعای او باطل است.
بررسی روایات نشان میدهد که اگر شخصی مدعی امامت و مهدویت شد، شایسته است با سؤالاتی که کسی جز امام معصوم توان پاسخگویی به آن را ندارد، مورد سنجش قرار گیرد. در روایتی از امام صادق(ع) آمده است:
«اذا ادّعی مدع فاسألوه عن تلک العظائم التی یجیب فیها مثله؛[۳]
چنانچه کسی مدعی مهدویت شد، از او درباره مسائل بزرگی که همانند امام پاسخ آن را میدهد، سؤال کنید.»
پینوشتها :
۱. کافی، کلینی، ج۸، ص۲۰۹.
۲. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج۵۲، ص۲۹۴.
۳. الغیبه، نعمانی، ص۱۷۳؛ بحارالانوار، علامه مجلسی، ج۵۲،